Wielervereniging LRTV Swift is in Leiden en omstreken een begrip. Joop Zoetemelk werd er grootgebracht, Gerben Karstens beleefde er grote successen en op 19 juli 2019 vierde de vereniging haar honderdjarig bestaan. Voorzitter Frans van Rijn over visie, vrouwenwielrennen en de betekenis van de laatste Nederlandse Tourwinnaar voor de club.
Hoewel de namen van Zoetemelk, Karstens en in recentere geschiedenis Laurine van Riessen en Barry Markus het meest in het oog springen, benadrukt Van Rijn dat wielervereniging Swift meer dan alleen topsport is. Er wordt in Leiden een visie gehanteerd waarbij de onderlaag van de piramide stevig gefundeerd is. De grote namen zijn mooi meegenomen, maar het is geen doelstelling op zich. "Als iemand talent heeft, dan weten we hoe we hem of haar moeten begeleiden, maar bij Swift willen we in eerste instantie dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van fietsen", vertelt Van Rijn. "Dat kan zijn als wielrenner, maar eveneens als toerfietser. We hebben naast de afdeling voor competitieve wielrenners dan ook een toerafdeling. Die is zeer belangrijk voor onze maatschappelijke kant.
"Bij Swift willen we in eerste instantie dat zoveel mogelijk mensen kunnen genieten van fietsen."
Iedereen die wil kan zich aansluiten bij die toertochten. Zowel vitale als minder vitale mensen kunnen zich melden in het clubhuis van Swift om mee te rijden over de wegen van het Groene Hart. "We hebben met Fietsmaatjes een organisatie aan onze zijde die ervoor zorgt dat er duofietsen zijn. Dat betekent dat vrijwilligers kunnen fietsen met mensen die dat individueel niet kunnen. Daar zijn wij ambassadeur van en dat promoten we dan ook volop. Dat project past in onze doelstelling om iedereen die wil fietsen ook daadwerkelijk te laten fietsen."
Voorzitter Van Rijn heeft zelf ervaren hoe makkelijk het is om in te burgeren bij de wielervereniging. In 1995 verhuist hij naar Oegstgeest en in de regionale krant leest hij een advertentie over Swift. Op een zondagmorgen meldt hij zich vol goede moed in het clubhuis, waar op dat moment niemand aanwezig is. De toerrijders zijn dan namelijk al vertrokken. "Bij mijn eerste kennismaking dacht ik dus: Wat is dit nu? Maar vanaf de week daarop was ik elke zondag op tijd. Ik kan me herinneren dat ik snel werd opgenomen in de groep en dat is nu niet anders. Mensen die nieuw zijn vragen we specifiek naar wat ze van ons verwachten en hoe we hen kunnen helpen."
[Tekst gaat door onder de foto's]
Gele trui
De lange historie, de renners uit het verleden en het prominente clubgebouw zorgen ervoor dat het zeer interessant is voor sponsors om zich te binden aan Swift. Die naam opent namelijk deuren, zeker nu de vereniging honderd jaar bestaat. "We hebben al veel aandacht besteed aan het jubileum. We openen bijvoorbeeld samen met het Leidse zangkoor Ex Animo een zangfietspad, er komt een jubileumboek en tot slot hebben we een shirt ontwikkeld voor het honderdjarig bestaan. Wij bestaan op 19 juli een eeuw, maar dan is ook de honderdste verjaardag van de gele trui. Die beide gebeurtenissen hebben we verwerkt in een speciaal shirt."
De meest memorabele momenten in de geschiedenis van Swift vinden plaats in de jaren zestig. De vereniging kroont zich meermaals tot Nederlands kampioen. "Toen zaten onder anderen Zoetemelk en Karstens in de ploeg. Die tijd heeft meegespeeld in de ontwikkeling van onze vereniging. De naam Zoetemelk doet nog steeds veel in de wielerwereld. Joop is een ontzettend aimabel persoon en bij de door ons georganiseerde Joop Zoetemelk-Classic is hij altijd aanwezig. Dat vindt hij onwijs leuk om te doen en je ziet hem dan genieten. Iedereen kan die dag even met hem op de foto en daarnaast rijdt hij altijd een rondje met de deelnemers mee."
"De naam Zoetemelk doet nog steeds veel in de wielerwereld."
Swift, dat staat voor Samenwerken In Fors Tempo, timmert tegenwoordig meer aan de weg in het vrouwenwielrennen. Onder de naam SWABO-Ladies is er samen met Avanti en RTV De Bollenstreek een opleidingsploeg opgezet die de nodige toppers heeft voortgebracht. Onder anderen Lorena Wiebes en Demi Vollering, al waren zij lid van een andere vereniging. "Vrouwenwielrennen is eigenlijk altijd wel een groot iets geweest bij ons. Petra Grimbergen reed bijvoorbeeld voor onze vereniging en werd in 1991 al Nederlands kampioene op de weg. Daarna hebben we met Suzanne de Goede nog een Nederlands kampioene op de weg afgeleverd en recenter is ons lid Laurine van Riessen meermaals Nederlands kampioene geweest op de baan."
La Marmotte
Zoals de visie van Swift betaamt is de vereniging bij de vrouwen niet enkel sterk onder topsporters, maar ook onder recreanten die puur en alleen voor hun plezier fietsen. Sterker nog, onlangs haalden twee leden een diploma in de befaamde La Marmotte. "Ook op toerniveau wordt er heel goed gepresteerd onder onze leden, maar dat haalt geen landelijke bekendheid. Onze secretaris Patricia van Velzen haalde een gouden diploma, terwijl Inge Daemen een zilveren exemplaar wist te bemachtigen. Twee vrouwen die nog helemaal niet zo lang fietsen, maar dit nu al presteren."
Van Rijn is tevreden met de status van de wielervereniging, maar dat betekent absoluut niet dat hij niets meer te wensen heeft. Dat zit hem niet zozeer in het groeien van zeshonderd naar zevenhonderd leden, maar meer in het populair maken en houden van de fiets. "We zouden graag zien dat meer jeugd zich meldt tijdens het toerfietsen. Over de gehele linie kan er voor ons niet genoeg worden gefietst. Mocht er dan iemand uitspringen qua talent, dan zullen we niet nalaten om dat ook uit te stralen, maar het is geen doelstelling voor ons."
Aangezien het honderdjarig bestaan midden in de zomer valt, wordt op 2 november nog een reünie georganiseerd om stil te staan bij de lange geschiedenis van Swift. Met de grote namen van weleer, maar net zo goed met leden die niet verder zijn gekomen dan de winderige wegen in de Nederlandse polder. Want, bij wielervereniging Swift zijn ze er in de breedte voor de mensen.