Vanaf 27 juli strijden de topwielersporters van Nederland om de felbegeerde Olympische medailles, een van de meest prestigieuze onderscheidingen in de sportwereld. Afgelopen weekend zijn meerdere Nederlandse wielersporters in actie gekomen op de tijdrit en de mountainbike XCO race.
We hebben nog geen medailles gewonnen, maar wel veel harten! Want wat hebben onze wielersporters een Leeuwenhart en hebben ze als geen ander laten zien wat doorknokken tot de finish betekent. Op deze prestaties in de stromende regen op de spekgladde straten van Parijs en de twee top 10 plekken bij het mountainbiken, waar Puck Pieterse zich na de lekke band toch weer terug wist te knokken naar plek 4, kunnen we alleen maar ontzettend trots zijn. En een diepe buiging voor maken.
Plezier als basis
Onze Olympische wielersporters hebben hoge drempels moeten overwinnen om deel te mogen nemen aan de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Deze prestaties zijn het resultaat van jarenlange toewijding en hard werk, met slechts twee weken waarin het grote publiek intensief betrokken is bij de Olympische en Paralympische sport. Het is belangrijk om te onthouden dat de ontwikkeling van deze sporters al veel eerder begint. Het begint met de eerste rondjes op een fiets bij een wielerclub, gewoon omdat het leuk was of omdat vriendjes of vriendinnetjes ook fietsten. Of door te crossen over een zelfgebouwd parcours dat uit weinig meer bestaat dan een schuine houten plank en een balk die dient als een ‘ramp’ om overheen te springen.
Langzaam maar zeker werd winnen belangrijker dan meedoen. Het niveau werd steeds hoger, en wielerdromen werden werkelijkheid. De beginners en talenten van toen zijn nu de wielerhelden waar we tijdens de Olympische Spelen zo trots op zijn. Maar we mogen niet vergeten waar ze vandaan komen. Wielerclubs spelen een cruciale rol in deze ontwikkeling. Het motto 'meedoen is belangrijker dan winnen' en 'plezier staat voorop' vormen de basis van de sport.
Een bredere fundering voor een hogere top
Om deze waarden te blijven uitdragen, is het essentieel om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met wielerwedstrijden. Het organiseren van laagdrempelige wedstrijden is een manier om niet-Olympische wielrenners en wielrensters de kans te geven op hun eigen niveau deel te nemen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De afgelopen jaren zien we dat het aantal sporters met een wedstrijdlicentie daalt. Blijkbaar ontmoedigt de toenemende competitiviteit van instapwedstrijden potentiële wedstrijdsporters om deel te nemen.
Om deze trend te keren, voert de KNWU vanaf 1 januari 2025 een nieuwe wedstrijd- en licentiestructuur in die ervoor zorgt dat iedereen op zijn eigen niveau kan deelnemen. De wedstrijdsport wordt hiermee laagdrempeliger. Daarnaast werken we verder aan eigentijdse wedstrijdformats, waarbij plezier, beleving en een fijne sfeer voorop staan. Zo wordt de focus weer gelegd op deelname, met ruimte voor groei naar winnen in de toekomst. Hoe breder de onderste laag van de piramide, hoe hoger de top zal komen. Maar eerst onze wielrenners en wielrensters aanmoedigen in Parijs. Allez Orange Allez!