Angela en Shirley van de Voort vormen een uniek koppel in de wielersport. Als moeder en dochter deden zij tegelijk de jurycursus en inmiddels hebben zij helemaal hun (eigen) draai gevonden in het jureren van wielerkoersen. Angela voelt zich op haar plek als aankomstrechter, Shirley is één van de twee vrouwelijke microfonisten van ons land. Ze hopen dat goed voorbeeld doet volgen en dat meer vrouwen toetreden tot het jurykorps.
Bekend met het juryvak waren ze beiden zeker, want hun man/vader Willem Dolman was vele jaren actief als jurylid. Na zijn overlijden in 2017 namen ze het stokje van hem over. Moeder Angela: "We hebben gewacht tot Shirley achttien was en dus aan een jurycursus mocht beginnen. Ik ben zelf heel lang actief geweest op de fiets, met name in het veldrijden en op de mountainbike. Toen ik zelf minder wedstrijden ging rijden wilde ik iets voor de sport terugdoen. Met name bij de jeugdwedstrijden vind ik het heel leuk en dankbaar werk. Kinderen willen op een eerlijke manier winnen en daar kun je een bijdrage aan leveren. Maar ook in de klassiekers vind ik het leuk om te werken. Ik ben tegenwoordig vaak als aankomstrechter actief en heb de cursus voor jury 4-5 met succes afgerond. Op het Nederlands kampioenschap was ik één van de mensen die moest beslissen over het terugzetten van Danny van Poppel. Het is dan zaak om onder een bepaalde tijdsdruk de regels op de juiste manier toe te passen. Het is leuk en afwisselend werk."
Tweede vrouwelijke microfonist
Dochter Shirley liet zich door consul Henk Martens van district Midden verleiden om achter de microfoon plaats te nemen. "Op die manier kon bij de Ronde van Scherpenzeel toch een geheel vrouwelijk korps aantreden. De enige vrouwelijke speaker in ons land - tot dan toe - was Marjo Nijmeijer en die kon namelijk niet. Het bevalt me heel goed en ik hoop me hier verder nog in te kunnen ontwikkelen. Ik denk dat vrouwen als jurylid steeds meer geaccepteerd worden en soms heb ik zelfs het idee dat renners toch eerder iets van een vrouw dan van een man aannemen. Ik denk dat het goed is dat er zo nu en dan vrouwelijke jurykorpsen zijn, zodat andere vrouwen ook zien dat het niet per se een mannenwereld is waar ze instappen als ze overwegen jurylid te worden." Overigens werkten de twee vrouwelijke speakers al wel eens samen. Shirley: "Aangezien mijn focus momenteel ligt bij mijn werk als speaker is Marjo Nijmeijer toch wel mijn voorbeeld. Vorige zomer had ik de eer om met haar samen actief te zijn als speaker bij de jeugd tour in Assen."
"Het bevalt me heel goed en ik hoop me hier verder nog in te kunnen ontwikkelen."
Vrouwelijke jurykorps
Op 1 juli 2017 zag het publiek, zoals gezegd, een uniek jurykorps aantreden in de Ronde van Scherpenzeel. Angela van de Voort kreeg met name goede reacties en ervaarde de dag zelf ook als positief. "Vooraf werd er – met name door mannelijke collega’s – wel gevreesd voor ‘een kippenhok’, veel geroep en weinig structuur dus. Maar het was juist opvallend hoe goed iedereen die dag haar eigen taken uitvoerde, wat ons echt tot een prima team maakte. Het was leuk om een keer zonder mannen in de bus te zitten, want in het jurykorps is over het algemeen de groep - vooral oudere - mannen oververtegenwoordigd.
Nu hoeft het van mij ook niet elke week. Ik denk dat het belangrijk is dat er een jury is met competente mensen op de juiste plekken. Maar hoe meer vrouwelijke juryleden er komen, hoe beter je al die plekken in het korps kunt bezetten door vrouwen. Het is belangrijk dat er meer jonge mensen en vrouwen in het korps komen, zodat je een bredere groep aanspreekt bij het werven van nieuwe juryleden. Ik denk dat de nieuwe kleding daar ook bij kan helpen, want je moet ook als jongere op je gemak zijn in zo’n ‘uniform’."
"Sociaal en gezellig"
Shirley ziet vooral voordelen van het hebben van meer vrouwen in het korps. "Ik denk dat vrouwen meer oog hebben voor het sociale aspect en meer gezelligheid meebrengen. Dat sociale spreekt nieuwe vrouwen in het korps aan. Die voelen zich daar prettiger bij. Het zou leuk zijn als we een meer evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen krijgen. Zelf rond ik binnenkort de cursus voor jury 4-5 af. Dan ga ik meer klassiekers doen. Het lijkt me leuk en afwisselend met de criteriums. Daarnaast wil ik mezelf graag blijven ontwikkelen op het gebied van jureren." Angela heeft nog wel een suggestie. "Nog belangrijker dan een jury met alleen vrouwen is een vaste vrouwendag in de wielersport, waarbij je de vrouwen in het zonnetje zet. Met een clinic die leerzaam is voor deze groep juryleden."
Vraag | Antwoord Shirley |
---|---|
Dilemma: 1x jureren in La Course of 10x op het NK wegwielrennen? | "Liever één keer La Course. Zonder twijfel! Een prachtige wedstrijd voor vrouwen." |
Favoriete wielrenster |
"Ceylin del Carmen Alvarado. Zelf ben ik groot fan van het veldrijden. Als het even kan ga ik een paar keer naar België om daar naar de wedstrijden te kijken. Bij Ceylin straalt het plezier er vanaf tijdens het inrijden, maar ook tijdens de wedstrijden." |
Minst favoriete taak | "Eigenlijk heb ik heel veel plezier tijdens het uitoefenen van mijn functie. Ik vind het prachtig om actief bezig te bij het wielrennen. Wel ben je als speaker vaak het aanspreekpunt. Ook minder leuke dingen moet ik doorgeven. Bijvoorbeeld een renner eerder uit koers halen, ook al is dit een beslissing van de voorzitter." |