Als de topsportselecties zich gaan mengen in de strijd om de medailles tijdens EK's en WK's, weet men zich gesteund door de producten van GrainLabs. Met name de broden en de repen van dit merk passen perfect in het sportdieet van onze wielersporters, zo weet technisch directeur Wilbert Broekhuizen. ‘’We leren steeds meer hoe goede voeding bijdraagt aan sportprestaties op het hoogste niveau.’’
"We willen er als KNWU voor zorgen dat onze sporters juist tijdens grote toernooien verzekerd zijn van topproducten"
Visma | Lease a Bike en Team dsm-firmenich PostNL maken al vele jaren gebruik van de producten van GrainLabs, het merk dat is ontstaan vanuit het bedrijf De Bisschopsmolen. Een samenwerking die veel verder gaat dan de wielersport alleen. GrainLabs is namelijk een kenniscentrum waar consumenten, graanverwerkers (zoals bakkers, bierproducenten, graanpletterijen, pastamakers, wrapfabrikanten, et cetera), wetenschappers, mensen uit de zorg en sportdeskundigen kennis delen en samenwerken om granen op een optimale manier te laten floreren in ons voedingspatroon. Voeding is namelijk het belangrijkste element om ons lichaam beter te laten presteren. Dit is van groot belang voor topsporters, maar ook voor iedereen die graag zo lang mogelijk gezond wil blijven.
Sinds januari is beklonken dat alle wielersporters die voor TeamNL een EK of WK gaan rijden, kunnen bouwen op de gezonde producten van GrainLabs. Wilbert Broekhuizen vindt het als technisch directeur van de KNWU een logische stap. ‘’Eigenlijk gebruiken we dezelfde producten met dezelfde productsamenstelling die ook de Nederlandse topploegen gebruiken, zodat sporters uit deze teams weten dat zij ook bij TeamNL op deze hoogwaardige producten kunnen rekenen. Dit zijn high performance-waardige producten die zowel voor, tijdens en na afloop (als recovery) van de wedstrijden gegeten kunnen worden. We leren steeds meer hoe goede voeding bijdraagt aan sportprestaties op het hoogste niveau, we willen als KNWU ervoor zorgen dat onze sporters juist tijdens grote toernooien verzekerd zijn van topproducten. Voor de renners die deze producten al gebruiken, betekent dit dat zij bij ons dezelfde typen repen, baksels en hetzelfde sap in hun voedingspatroon kunnen inpassen. We zijn hier in januari mee begonnen. Er gaan bijvoorbeeld koks mee die in ons hotel de baksels zelf gaan klaarmaken voor de sporters. Die krijgen dus niet alleen goed maar ook vers voedsel als basis voor hun prestaties aangereikt. De broden worden dan geserveerd bij het ontbijt of als bijgerecht bij het avondeten. De koks en verzorgers kunnen onze sporters zo het beste van het beste aanreiken. We zijn als land zeer succesvol in veel disciplines en reizen dan ook altijd met ambitie af. Om die prestaties te kunnen waarborgen, zoeken we waar we kunnen samenwerking met partners die ons kunnen helpen het verschil te maken. GrainLabs is er daar één van. We zijn blij dat we op hun topproducten mogen rekenen bij zo’n belangrijke wedstrijden."
"De focus ligt minder op snelheid maar veel meer op voedingswaarde"
Focus op voedingswaarde
Ook Cindy De Renett van GrainLabs is blij met de samenwerking. ‘’We werken al vele jaren samen met de wielerploeg die nu Visma | Lease a Bike heet en zijn zo in contact gekomen en gaan samenwerken met de KNWU. Onze producten zijn gebaseerd op kennis en jarenlange ervaring, maar ook nadrukkelijk op het feit dat we precies weten waar onze grondstoffen vandaan komen. We kennen onze telers die spelt telen en weten exact welke lupineboon bijdraagt aan een beter product.’’ In lupine zit het aminozuur leucine dat bijdraagt aan spierherstel en spieropbouw. Een perfecte peulvrucht dus voor onder andere sporters. De Renett: ‘’Er wordt voor onze topproducten een continue productontwikkeling gevraagd waardoor we kunnen waarmaken dat we het perfecte op maat gesneden product kunnen leveren. Zo kwam van Visma | Lease a Bike de vraag om repen te maken zonder biet- en ruitsuiker, maar zodanig dat dit wel lekker smaakt. Deze hebben we voor hen ontwikkeld, gevolgd door een aantal andere repen. Voor de KNWU hebben we momenteel nog geen specifieke producten gemaakt. Bij de KNWU is er ook behoefte aan de repen, maar ook onze desembroden. Producten krijgen bij ons de tijd, wat betekent dat het deeg zodanig de tijd krijgt om te rusten en rijzen. Voor ons is tijd het belangrijkste ingrediënt om een goed en gezond brood te kunnen bakken. De focus ligt namelijk minder op snelheid maar veel meer op voedingswaarde. Ondertussen hebben we een zeer breed aanbod aan producten, met ook bijvoorbeeld koeken en vlaaien. We maken veel producten voor de sport en de zorg, maar in onze winkel en de webshop van De Bisschopsmolen zijn de repen en broden voor iedereen verkrijgbaar. We zien de sport als een mooi middel om onze producten te promoten, want dat is absoluut een groeiende markt.’’