Half december was het eerste NK BMX freestyle in Eindhoven. Samen met CLEVER⁰FRANKE, Urban Sports Performance Centre en Area51 werd er met sensoren getest om de performances van BMX’ers live te volgen.
Het doel van deze samenwerking was om de mogelijkheden van het automatiseren van jurytaken te onderzoeken. De wens was namelijk om criteria als bijvoorbeeld de hoogte van de sprongen, het gebruik van het parcours en de verscheidenheid aan tricks te beoordelen op basis van verzamelde data. Allemaal belangrijke aspecten voor de jury. In Eindhoven, bij Area51, is de eerste test met live visualisatie van de runs geslaagd.
"Door middel van live visualisatie ervaren toeschouwers de spanning, energie en adrenaline van de sport beter."
Team Innovatie van de KNWU ging in samenwerking met het Urban Sports Performance Centre – dat zich voornamelijk bezig houdt met innovatie binnen urban sports – op zoek naar een manier om de benodigde data te verzamelen. Samen met Pozyx – gespecialiseerd in object positionering – hebben zij sensoren en een netwerk van positiemeters gemonteerd. Deze positiemeters dienden om de bewegingen van het fietsframe en het stuur te traceren.
Visualisatie
Niet alleen de jury heeft profijt van de innovatieve technieken, maar ook voor het publiek is het van toegevoegde waarde. De sensoren verzamelen namelijk diverse soorten data welke werden geprojecteerd op een groot scherm. Zo ziet het publiek door middel van een live visualisatie bijvoorbeeld het baangebruik, de snelheden en de hoogte van de sprongen.
De visualisatie werd mogelijk door de samenwerking met CLEVER⁰FRANKE. Zij hebben de expertise om data te visualiseren. Volgens medeoprichter Gert Franke was het geen gemakkelijke klus: "Datavisualisatie op zich is al een uitdaging, maar bij een snelle sport als BMX freestyle, is dit extra gecompliceerd. Ons doel was om een uitdagende live visualisatie te maken die de performance van de BMX’ers op een aantrekkelijke en begrijpelijke wijze weergeeft."
"We willen een nieuwe kant van de sport laten zien, die de bezoekers meeneemt in het perspectief van de BMX-rijders. Zo krijgen toeschouwers beter inzicht in de prestaties van de BMX’ers en ervaren zij de spanning, energie en adrenaline van de sport beter. We zijn enorm blij dat we het voor elkaar hebben gekregen om ons idee te kunnen realiseren. Of dit uiteindelijk ook echt de jury gaat vervangen? Nee, dat denk ik niet. Wel kan het als belangrijk hulpmiddel fungeren voor de jury. De verzamelde statistieken helpen bij het beoordelen van bepaalde criteria", vertelt Pim Postel van Team Innovatie van de KNWU.
Professionalisering in de toekomst
Dit is de eerste live visualisatie voor een urban sport en biedt veel mogelijkheden om de sport verder te professionaliseren. De jury krijgt een beter overzicht van hoe een rijder de baan gebruikt en hoe hoog er wordt gesprongen. De kans bestaat ook dat BMX’ers in de toekomst beter inzicht krijgen in hun eigen performances. Dit alles draagt bij aan de professionaliteit van de sport en helpt de sport verder op de kaart te zetten als de belangrijkste urban sport.